Indeklima

Inomhusklimatet och din sömn

Inomhusklimatet och din sömn
Sommaren är underbar. Det är de flesta överens om. Sommaren ger varmare och längre dagar och en möjlighet att vara mer utomhus. Men sommaren betyder också värmeböljor och tropiska nätter som kan göra det svårt för många att sova om natten. Upplever du förändringar i din sömnrytm under sommaren så är du inte ensam. Ett dålig inomhusklimat kan påverka vår sömn negativt. Många upplever besvär under varma nätter som antingen stör eller helt förstör nattsömnen.


Det finns många olika knep om hur nattsömnen kan räddas under sommaren. De vanligaste tricken är:

  • Se till att luften i sovrummet är fräsch och sval
  • Håll solljuset borta från sovrummet under dagen
  • Drick kallt vatten innan du går och lägger dig
Se till att luften i sovrummet är fräsch och sval

Det är alltid viktigt att luften cirkulerar i din bostad, framförallt under sommaren. Innan du går och lägger dig kan du sänka temperaturen i sovrummet genom att släppa in frisk luft. Det är en bra idé att vänta tills solen gått ner för att du inte ska få mer värme och solljus i rummet. Detta gäller om du vädrar ifall du endast har möjlighet att använda dig av en naturlig ventilation. 

Det finns stora fördelar med att låta ett ventilationssystem göra jobbet. Ett ventilationssystem tar nämligen bort skadliga partiklar från luften såsom pollen samtidigt som att det sänker temperaturen i rummet. Du behöver alltså inte oroa dig för att du får in skadliga partiklar i bostaden genom att ha öppna fönster och du kan sova tryggt i ett svalare rum.

Håll solljus borta från sovrummet under dagen

Om du håller solljuset borta från sovrummet under dagen hålls rummet någorlunda svalt innan du går till sängs. 

Det är samtidigt en bra idé att investera i mörkläggningsgardiner som blockerar ljuset från att komma in under de långa sommarnätterna.

På det sättet undviker du solljus under dagen och får ett mörkt rum under hela natten.

Drick kallt vatten innan du går och lägger dig

Det är också viktigt att du får i dig mycket vätska under hela dagen i sommarvärmen för att förhindra uttorkning. Om du dricker tillräckligt med kallt vatten innan du går till sängs hjälper det kroppen att kyla ner dig under natten.

Får vi för lite sömn under sommaren?

Experter menar att vi under sommarperioden måste vänja oss vid att sova kortare om natten. Vi får inte låta det stressa oss ytterligare att vi inte får lika mycket sömn som vi är vana vid. Om vi ligger ​​och vrider och vänder i sängen pga. värmen och dessutom tänker på att vi inte får tillräckligt med sömn, kommer vi få problem med att prestera under dagen. De långa, ljusa nätterna gör automatiskt att vi inte behöver lika mycket sömn eftersom hjärnan aktiveras av ljuset. Det finns många fler smarta tips du kan pröva för att kyla ned dig i sommarvärmen och du kan läsa mer om varför vi bör nöja oss med mindre sömn under sommaren.

Vad kan ventilation göra för sömnen?

Det är viktigt att ha frisk luft hemma hela tiden för att få ett hälsosamt och sunt inomhusklimat. Under sommaren riskerar vi att få allt annat än frisk luft in i våra hem. Mängden pollen och oljud som kommer in genom öppna fönster kan vara hög och hjälper inte direkt nattsömnen. Särskilt inte om vi har fönstren öppna under natten för att hålla värmen borta.

Om du är så tursam att din bostad har ett ventilationssystem installerat kan du bli av med buller, pollen och eventuell fukt som kan lätt uppstå i bostaden i det växlande sommarvädret. De flesta ventilationssystem har dessutom den fördelen att de kan både kan värma upp och kyla ner ditt hem. Många ventilationssystem kan sänka temperaturen utifrån med upp till 8 grader. Då får du både en svalare och mer stillsam sömn under natten. Ventilationssystemet ger dig en stabilare temperatur som är viktigt för inomhusklimatet samtidigt som luften blir fräsch och ren.

Om du samtidigt som du har problem med värmen även lider av pollenallergi, kan ett öppet fönster för att få det svalare bidra till att störa sömnen. Genom att byta ut filtren i ventilationssystemet till ett finare filter som till exempel ett Pollenfilter, kan du förbättra sömnen genom att få ett pollenfritt inomhusklimat samtidigt som inomhustemperaturen sänks tack vare systemet.

Källor: 
Dr.dk
nyhederne.tv2.dk

Läs nästa

Vad är radon och hur tränger det in i din bostad?
Radonskydd och varför ventilationssystemet kan vara till hjälp