Vad är ISO 16890?

Hos Filterhuset hittar du filter som är ISO 16890-godkända enligt alla bestämmelser. Vi är mycket noga med att se till att filtren testas korrekt och enligt rätt standard, så att vi kan leverera kvalitetsfilter till dig som uppfyller alla krav.

På den här sidan kan du läsa mer om ISO 16890-standarden. Här har vi också samlat den viktigaste informationen och vad den betyder för dig och din familj.

Med den internationella standarden för filtertestning, ISO 16890-standarden, kan du känna dig trygg med att Filterhuset har godkända ISO 16890-filter, som har ersatts av den tidigare standarden EN 799. Flera av våra filter testas för att säkerställa att de uppfyller de angivna kraven och tekniska egenskaperna. Med den effektivare metod som vi använder för våra ISO 16890-filter ligger fokus på att optimera filtreringsprestandan. Du får ett filter som ger ett mer exakt resultat än med den tidigare standarden EN 779.

Med ett ISO 16890-filter säkerställer vi att filtren uppfyller rätt standard och klassificering, eftersom partiklar, damm, pollen etc. finns i olika storlekar som man inte kan styra över.

ISO 16890-klassificeringen

Våra ISO 16890-filter uppfyller minimikriterierna för varje grupp, vilket garanterar att luftfiltret avlägsnar minst 50% av partiklarna. För tydlighetens skull har vi delat in ISO 16890-klassificeringarna i fyra grupper. 

Vad innebär ISO 16890 för mig och min familj?

Det är viktigt att ha ett bra inomhusklimat och ren luft. Ett ISO 16890-filter fångar upp skadliga partiklar av olika storlekar så att de inte absorberas av våra kroppar.

EN 779-standarden testas mot endast en partikelstorlek - 4 µm. Luftens partiklar har dock olika storlek och form. När filtret testas med endast en partikelstorlek visar det inte en komplett bild av vad filtret utsätts för i verkligheten.

När man testar ett ISO 16890-filter fokuserar man i stället på att fånga flera olika partikelstorlekar i filtret. Olika storlekar testas, från 10 µm ner till 0,3 µm. Dagens tester är betydligt mer realistiska och verklighetstrogna, så att du garanterat får ett filter som fungerar som förväntat och som skyddar din familj och ditt hem från farliga partiklar - utan att du behöver kompromissa med kvaliteten. Med ett ISO 16890-filter kan du därför vara säker på att filtren uppfyller de internationella standarderna för testning och kvalitet.

På Filterhuset kan du tryggt köpa filter som uppfyller kraven i ISO 16890. De är godkända och uppfyller ISO 16890-standarden, så de är anpassade till dig och din omgivning.

Vilket filter ska du välja?

Genom att välja rätt filter som är ISO 16890-godkänt skyddar du dig själv och din familj. Hos Filterhuset erbjuder vi flera olika filter för att passa dina behov och din miljö.

Vårt Standardfilter är testat med en storlek på 10 µm, vilket skyddar och avlägsnar damm och smuts. Vårt Pollenfilter reducerar antalet mindre partiklar, t.ex. pollenpartiklar. Alla Pollenfilter testas mot en partikelstorlek på 1 - 2,5 µm, så du kommer att märka en markant förbättring om någon i hushållet är allergisk mot pollen. Ett Pollenfilter är bra när du vill skydda dig mot pollen i luften och hjälper till att minska allergenerna.

Om du vill ha det bästa för din familj och ditt inomhusklimat och bor nära trafikerade vägar, större hamnar eller om grannen eldar med vedspis är vårt SafeAir filter ett bra val som motstår en stor mängd partikelföroreningar. Våra ISO 16890-godkända SafeAir-filter är testade ned till 1,0 µm, så de tar bort en hög andel av de skadliga partiklarna i hemmet och ger dig en hälsosammare inomhusmiljö.

Om din granne har en vedeldad kamin eller grillar mycket och du känner lukt i ditt hus kan vårt kolfilter hjälpa dig. Med vårt Kolfilter i ditt ventilationssystem kan du bli av med oönskade lukter som kan störa dig och din familj. Endast en kolfibermatta har dock ingen filtreringsgrad och ska därför kombineras med något av de ovan nämnda filtren för att filtrera luften i din bostad.

Vi garanterar dig de bästa filtren

Hos Filterhuset hittar du filter som uppfyller den internationella teststandarden ISO 16890. Standarden gör det lätt att jämföra kvaliteten på filter och deras tekniska egenskaper vid tillverkningen. Filtren testas med partikelstorlekar från 1 µm upp till 10 µm, medan den tidigare standarden EN 779 endast är testade med en partikelstorlek (4 µm).

Alla våra filter testas och godkänns enligt ISO 16890-standarden och EN 779-standarden.

Vill du veta mer om ISO 16890 standardspecifikationer?
Läs mer på vår företagssida Danfilter.dk 

Hitta ditt filter här

Vägen till det rätta filtret


Følg denne guide for at finde dit filter.

1. FTX AGGREGAT

För att hitta rätt filter till ditt system behöver du först och främst veta vem tillverkaren av FTX aggregatet är. Detta framgår alltid på systemet i form av en logga eller liknande.

2. ANLÆGSMODEL

Ta sedan reda på vilken modell du har. Informationen finns vanligtvis på själva FTX aggregatet i form av ett informationsklistermärke.
Klicka nu på knappen "Sök", så ser du nu de olika filter som passar din anläggning.

3. FILTERTYPE

Slutligen behöver du bestämma vilket filter du vill ha till ditt system. Du kan läsa om skillnaderna mellan olika filter här.

Hitta snabbträtt filter för ditt system

Är du osäker? Sök efter ditt filter efter mål här