Filtertyper

Vilken filtertyp bör du välja?

Vilket filter du monterar i ditt ventilationssystem har betydelse. Även om ditt ventilationssystem ofta har ett Standardfilter monterat redan när det kommer från fabriken betyder inte det att du ska använda den typen av filter igen när du själv ska byta filter i ditt system.

Filtertyper

Filtret i ditt ventilationssystem är det som kan skydda dig mot hälsoskadliga partiklar utifrån. De olika filtertyperna filtrerar bort olika storlekar av partiklar. De flesta vi möter har aldrig hört talas om partikelstorlekar eller partikelförorening men ett dåligt och förorenat inomhusklimat kan ha stora konsekvenser för din och din familjs hälsa. Här kan du läsa mer om filtertyper och se vilket filter som täcker just era behov.

Standardfilter

 • Tar bort damm och smuts
 • Kan monteras i in- och utsuget
 • G4 filterklass
 • PM: 10

Pollenfilter

 • Minskar allergibesvär
 • Monteras i insuget
 • F7 filterklass
 • PM: 2,5

SafeAir filter

 • Tar bort skadliga partiklar
 • Monteras i insuget
 • F9 filterklass
 • PM: 1,0

Kulfilter

 • Tar bort dålig lukt
 • Ingen partikelfiltrering
 • Monteras i insuget med partikelfilter

Vägen till det rätta filtret

1. System

För att hitta rätt filter till ditt system ska du börja med att ta reda på vilken systemtillverkare du har. Detta går alltid att se på ditt system, i form av en logga eller liknande.

2. Systemmodell

Därefter ska du ta reda på vilken modell ditt system är. Denna information framgår på systemet, i form av till exempel ett informationsklistermärke.

3. Filtertyp

Till sist ska du bestämma dig för vilken typ av filter du vill ha i ditt system. Läs mer om vilket filter som passar bäst för dig samt skillnaden mellan de olika filtren här.

Kort om filter

När man talar om filter finns det några saker att ha i åtanke, finns det t.ex. förhållanden du behöver ta hänsyn till? Det kan finnas någon i hemmet som är överkänslig mot damm eller har en allergi, eller du kanske bor i ett område där luften luktar illa. Du kan hitta filter till olika miljöer och områden med dålig lukt här i vår butik.

Du kan också ta reda på vilket filter du ska använda i vår filterguide. Filtren är uppdelade efter systemtillverkare.

Filtermattor och panelfilter

Filtermåtter
- är för dig som har en återanvändbar ram av plast eller metall och bara byter själva filtret som sitter i ramen. Som grundregel finns det bara Standardfiltre tillgängliga som filtermåtter. Om du vill filtrera mer än bara damm (till exempel pollen- och mikropartiklar) krävs det alltså att det finns panelfiltre till ditt system.

Panelfiltre
- är filter med en fast ram där du varje gång byter hela filtret med ramen. Ramen kan antingen vara av papp, fiberplast/filtermedia eller hård plast. Panelfiltre finns i både Standard-, Pollen- och SafeAir-varianter. Beroende på vilket system du har kan det vara skillnader i om det finns plats för ett panelfilter - och om systemet är anpassat för de olika filterklasserna, och om de därför finns tillgängliga för din modell.

Standardfilter för ditt system

De flesta filter vi säljer på Filterhuset.se kommer i en ram som passar i system från en specifik tillverkare och modell. I vissa modeller är det möjligt att byta filter utan att köpa ett nytt med tillhörande ram varje gång. När du köper ett universalfilter får du ett filter tillverkat och anpassat efter det ventilationssystem som du har. Vid byte av filter behövs två stycken filtermattor.

I vår butik kan du hitta filter med olika klassificeringar. Den vanligaste kategorin för klassificeringar är G, M och F; grov, mellan och fin. Ett G4 Grovfilter tar bort dammpartiklar effektivt, vilket är en av anledningarna till att de flesta byggnader och hushåll använder dessa filter.

I större ventilationssystem, t.ex. i bostadshus, är endast ett filter inte alltid tillräckligt. Påsfilter är flera filter som sitter bredvid varandra och som finns i olika klassificeringar. Eftersom dessa är bäst lämpade för större byggnader är det oftast inte ett bra köp för privatpersoner. Titta istället på våra andra filtertyper.

Filter mot yttre besvärande faktorer

Förutom de vanligaste filtren som sitter i de flesta ventilationssystem kan du komplettera med våra specialfilter. Om du t.ex. upplever problem med illaluktande luft i omgivningen där du bor (t.ex. från kaminer eller trafikföroreningar) kan ett Kolfilter hjälpa att effektivt minimera den dåliga lukten. Det aktiva kolet i filtret absorberar föroreningarna i luften, och du får på så sätt renare luft i huset eftersom luften filtrerats genom ett Kolfilter.

Beroende på tillverkare och modell kan ett Kolfilter monteras direkt i de olika systemen eller läggas till i en extern låda.

Om du har problem med pollen hemma kan ett Pollenfilter i ventilationssystemet hjälpa till med att filtrera bort det mesta av dammet samt pollen. Detta gör att irritationer i luften som normalt kan utlösa pollenallergi inte kommer att störa lika mycket. För att klara att filtrera så fint som krävs för filtrering av pollen behövs en F7-klassificering. Dessa filter kan du se i ovanstående kategorier. Du kan även söka efter Pollenfilter direkt till ditt system om du på förhand vet vilken tillverkare och modell du har.

Projekt - ett bättre inomhusklimat

Vår nyaste utveckling inom filter är våra SafeAir-filter. Dessa filter har vi utvecklat och testat i samarbete med Århus Teknologiska Institut, med målet om att du och din familj ska få bäst och renast inomhusklimat. Luften omkring våra bostäder är ofta inte så ren som vi kanske tror. Kaminer, trafikerade vägar, industrier och hamnar med gods- och färjetrafik är några av de värsta källorna som leder till partikelföroreningar. Med våra SafeAir-filter kan du få bort upp till 63 % av de skadliga mikropartiklarna från de föroreningar som kommer utifrån. Gör dig själv en tjänst - köp ett fint filter till ditt ventilationssystem idag.

Kontakta oss vid eventuella frågor eller för rådgivning angående val av filter - vi hjälper dig gärna!