Hitta filter

Så här hittar du rätt filter

Oavsett om du är ny här på Filterhuset.se, eller om du är ny ägare till ett ventilationssystem (eller kanske båda), kan det finnas en rad olika frågor som dyker upp för dig när du börjar köpa filter . Vilken typ av filter ska du välja och varför – det hittar du svaret på på denna sida.

Hitta ditt filter här

Vägen till det rätta filtret


Følg denne guide for at finde dit filter.

1. FTX AGGREGAT

För att hitta rätt filter till ditt system behöver du först och främst veta vem tillverkaren av FTX aggregatet är. Detta framgår alltid på systemet i form av en logga eller liknande.

2. ANLÆGSMODEL

Ta sedan reda på vilken modell du har. Informationen finns vanligtvis på själva FTX aggregatet i form av ett informationsklistermärke.
Klicka nu på knappen "Sök", så ser du nu de olika filter som passar din anläggning.

3. FILTERTYPE

Slutligen behöver du bestämma vilket filter du vill ha till ditt system. Du kan läsa om skillnaderna mellan olika filter här.

Hitta snabbträtt filter för ditt system

Är du osäker? Sök efter ditt filter efter mål här

Vägen till det rätta filtret - STEG 1:

Hitta namnet på anläggningstillverkare

För att hitta rätt filter till ditt system ska du börja med att ta reda på vilken systemtillverkare du har. Detta går alltid att se på ditt system, i form av en logga eller liknande.

Vägen till det rätta filtret - STEG 2:

Kontrollera vilken modell du har

Därefter ska du ta reda på vilken modell ditt system är. Denna information framgår på systemet, i form av till exempel ett informationsklistermärke.

Vägen till det rätta filtret - STEG 3:

Välj den typ av filter som passar dig

Till sist ska du bestämma dig för vilken typ av filter du vill ha i ditt system. Läs mer om vilket filter som passar bäst för dig samt skillnaden mellan de olika filtren här.

Hur ofta ska du byta ditt filter?

Hur ofta du ska byta filter beror på:
- Miljön/omgivningen runt bostaden
- Vilken filterklass du har installerat i ditt system

Som utgångspunkt rekommenderar vi att du byter dina Standardfilter var tredje månad och de finare filtren var sjätte månad. Du bör dock kontrollera dina filter kontinuerligt och du kan eventuellt behöva mäta partikelnivån för att vara säker på att skadliga partiklar inte tar sig in i bostaden. Våra Kolfilter avlägsnar dåliga lukter, och kolfiltrets livslängd beror till stor del på kvaliteten på luften omkring bostaden. Om det börja lukta illa är det ett tecken på att det är dags att byta ut kolfiltret.

Det är ytterst viktigt att komma ihåg att byta filter regelbundet eftersom ett mättat filter inte kan filtrera luften som kommer in i bostaden. Ett mättat filter är därför inte till någon nytta och kan i värsta fall leda till att svamp eller mögel bildas i din bostad - ett stort problem för dig och din familj. Därför rekommenderar vi alltid att du byter filter regelbundet och använder sunt förnuft.

Vad gör ett filter för ditt inomhusklimat?

Ett ventilationsfilter är ett filter mellan luften utanför din bostad och luften inomhus. Även om du inte alltid kan se eller känna det på lukten så är utomhusluften förorenad med skadliga partiklar. Dessa partiklar kan komma från trafik, kaminer, sjöfart eller industri.

Eftersom vi är inomhus ca. 80% av vår vakna tid är det viktigt att ha ett bra inomhusklimat i hemmet och på arbetsplatsen. För att garantera att vi inte utsätts för skadlig partikelförorening under 80% av vår vakna tid bör du överväga att ha ett fint filter permanent installerat i ditt ventilationssystem. Endast med ett filter i ditt system kan du vara säker på att få ett hälsosammare och renare inomhusklimat i ditt hem, skyddat från föroreningar utifrån.

Under våra filterklasser kan du hitta det filter som passar dina behov - inte alla filter är lika bra på att hålla skadliga partiklar ute.

Översikt

Filtertyper

Vi har ett stort sortiment av olika filtertyper för ventilationssystem. Här får du en översikt över vad de olika filtertyperna kan göra för ditt inomhusklimat. När du hittat ditt ventilationssystem i guiden längst upp kommer du kunna se passande filter för respektive system. Lycka till!

Standardfilter

Tar bort damm och smuts
Kan monteras i in- och utsuget
G4 filterklass
PM: 10

Pollenfilter

Minskar allergibesvär
Monteras i insuget
F7 filterklass
PM: 2,5

SafeAir filter

Tar bort skadliga partiklar
Monteras i insuget
F9 filterklass
PM: 1,0

Kolfilter

Tar bort dålig lukt
Ingen partikelfiltrering
Monteras i insuget med partikelfilter