Så här byter du ditt filter

Att byta filter i ditt ventilationssystem är enkelt. Och det är något du enkelt kan göra själv. 

Det finns många olika system på marknaden, som naturligtvis ser olika ut och som därför också skiljer sig åt när det kommer till filterbyten. 

Här får du svar på många av dina funderingar kring de flesta nyare filtren:

Luftens riktning genom filtret

Det kan vara svårt att se luftflödets riktning, men som en allmän regel rör sig luften genom filtret mot mitten av ventilationssystemet. Det vill säga mot värmeväxlaren, som vanligtvis är en sexkantig grön låda i mitten av anläggningen.

Det är viktigt att du monterar filtret så att det är riktat åt rätt håll. Vårt standardfilter har en progressiv fiberstruktur som garanterar optimal filtrering. Vi har färgat fibrerna så att det är lätt att se skillnaden mellan filtrets in- och utsida. Det är enkelt: blått betyder dammsidan. Vitt betyder den rena sidan.

Ditt standardfilter är vända åt rätt håll när luften går in på den blå sidan och ut på den vita sidan. Detta innebär att den vita sidan måste vara riktad mot mitten av anläggningen.

För dig med filter som är monterat i systemet med en fast ram har vi bifogat en etikett med en pil som visar åt vilket håll luften ska passera genom filtret. 

3 tips från Filterhuset

Anteckna gärna när du byter filter

Det kan vara svårt att komma ihåg när du senast bytte filter i ditt system. Därför rekommenderar vi att du antecknar datumet för filterbytet, så att du kommer ihåg det till nästa gång. I paketet ingår ett klistermärke där du kan skriva ner datumet för filterbytet. 

OBSERVERA! De använda filtren ska slängas som mindre brännbart material

De är fyllda med mikropartiklar som kan vara skadliga för hälsan - och om filtren har suttit länge i systemet kan de också innehålla svampsporer. Kom ihåg att tvätta fingrarna efter att du har rört vid dem. 

Har du funderingar?

Längre ner på våra systemsidor hittar du systemens användarmanualer med mer information. 

3 säkra tecken på att ditt filter behöver bytas 

Ditt filterlarm lyser i kontrollpanelen

Du har imma på insidan av fönstren på morgonen

Systemet låter eller vibrerar mer än normalt

Byte av filter på Nilan Comfort 300 LR

Om du är osäker på hur du byter filter i ditt ventilationssystem ser du nedan ett filterbyte i ett av våra mest sålda system.