Dit helbred

Få ett hälsosamt inomhusklimat i din bostad

Få ett hälsosamt inomhusklimat i din bostad
Ett bra och hälsosamt inomhusklimat är viktigt för din hälsa, och som tur är finns det många saker du kan göra för att förbättra inomhusklimatet i ditt hem. De flesta vet om att det är hälsosamt att lufta minst en gång per dag, men tänk om luften utanför inte är bättre än luften inne i din bostad? Det är få som prioriterar eller vet hur de ska förbättra sitt inomhusklimat – därför ger vi dig nu fyra råd till hur du förbättrar ditt inomhusklimat.


Byt ditt filter och rengör ditt ventilationssystem

Vi på Filterhuset rekommenderar att du ser efter ditt filter var 3:e månad och byter det var 6:e månad. Det är viktigt att byta filter och rengöra sitt ventilationssystem så att du får ut så stor effekt som möjligt av ditt system. Om du inte byter ditt filter regelbundet filtreras inte skadliga partiklar bort från luften i ditt hem. 

De flesta väljer samma filter som redan finns i ventilationssystemet när filtret ska bytas men det är faktiskt en bra idé att undersöka om du behöver ett filter som t.ex. filtrerar bort fler skadliga partiklar eller minskar luktbesvär. 

Om du är tveksam på vilket filter som är rätt för dig och ditt ventilationssystem, eller om du gärna vill höra vilka möjligheter du har för en uppgradering av ditt nuvarande filter, så kan du kontakta vår kundservice på mail info@filterhuset.se eller telefonnummer +46 31 308 80 82.

Undvik att röka inomhus

Aktiv rökning i bostaden är en av de värsta bovarna för ditt inomhusklimat, eftersom rökning påverkar i en sådan hög grad att rengöring och ventilation inte har den optimala effekten. Vi på Filterhuset rekommenderar att all rökning försiggår utomhus.

Gör rent ofta och använd rätt rengöringsmedel

Det är viktigt att göra rent ofta om du önskar att ha ett hälsosamt inomhusklimat – härunder att ta bort damm på alla dina ytor, så att det inte samlas fler skadliga ämnen – ju längre tid som dammet ligger, desto värre blir det. Vi på Filterhuset rekommenderar att man dammsuger minst en gång i veckan. Det är dessutom viktigt att göra en grundlig storstädning minst en gång per år, där du kommer in i hörn som du normalt sett inte rengör.

Det är inte heller helt oviktigt vilka rengöringsmedel du använder. Vi på Filterhuset rekommenderar att du alltid använder hälsomärkta rengöringsmedel som inte innehåller onödiga ämnen eller parfym. 

Vädra ut och undvik att torka dina kläder i din bostad

Vattenånga och kalla eller blöta ytor är något av det värsta för ditt inomhusklimat. Fukten kan i värsta fall leda till mögel i din bostad. 

Vi rekommenderar därför att du hänger din tvätt utomhus, men om detta alternativ inte är en möjlighet kan ett annat alternativ vara att låta det stå inne i badrummet med dörren stängd eftersom det ofta finns ett utsug i detta rum. 

Det är även viktigt att alltid vädra ut efter att man har duschat, och generellt sett komma ihåg att ha genomdrag flera gånger per dag i minimum fem minuter. 

Ett bra råd är att vädra ut på morgonen och på eftermiddagen när familjen kommer hem. 

Många tror dessutom, felaktigt, att man kan stänga dörren in till de rum som man inte använder så att man inte behöver ”slösa” på värmen. Detta är en dålig idé eftersom kalla ytor i kombination med fukt skapar kondens, som med tiden kan utvecklas till mögel.

 

Källor: 
videnskab.dk

 

 

Läs nästa

Vad är partikelförorening och hur påverkar den din hälsa?