Indeklima

Få ett hälsosamt inomhusklimat i barnkammaren

Få ett hälsosamt inomhusklimat i barnkammaren
Ett rent och hälsosamt inomhusklimat är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt för våra barn att vi ger dem ett hälsosamt inomhusklimat i deras sovrum. Barns hälsa är nämligen särskilt utsatt, vilket betyder att vi behöver vara extra uppmärksamma på att hålla inomhusklimatet hälsosamt och rent. Filterhuset har gjort en kort guide över hur man lyckas med detta.

Även om ventilation i hemmet är det viktigaste redskapet att förbättra inomhusklimatet med har vi samlat några extra tips som är extra bra i barnkammaren, där det finns flera slags hälsoskadliga partiklar i luften. 

Filterhuset rekommenderar att du alltid låter dörren stå öppen till barnkammaren, så att luften hela tiden byts ut och det inte uppstår kondens, då detta i slutändan kan leda till mögelproblem. Det är däremot viktigt att du stänger dörren när du lagar mat, då os från matlagning bidrar till att förorena barnkammaren och andra närliggande rum. Ha alltid en temperatur på mellan 18-20 grader i rummet. 

Om möjligt bör textilier förvaras i ett annat rum, då kläder samlar damm och fukt i rummet, vilket kan leda till att mögel bildas. Dessutom avger textiler ludd. Alla gosedjur och andra leksaker bör förvaras i lådor eftersom de, precis som andra textilier, samlar damm. Gosedjur som står framme bör dammsugas regelbundet, men aldrig tvättas i tvättmaskin. 

Liksom i resten av huset är det viktigt att dammtorka och dammsuga minst en gång i veckan. Vi rekommenderar också att du undviker mattor i barnkammaren, eftersom de också samlar damm och är svåra att göra rent. Kom även ihåg att regelbundet vädra täcken och kuddar samt att alltid tvätta nyinköpta sängkläder.

Testa ditt inomhusklimat med en radonmätare

Airthings Wave

Airthings Wave är en avancerad Radonmätare som visar din radonhalt och luftfuktighetsnivå - både direkt på enheten och på din telefon. Med Airthings Wave mäter du genast nivån av radon, luftfuktighet och temperatur. All data lagras och via en app kan du få informationen per dag, per vecka, per månad och i genomsnitt. Om radonnivån blir för hög kan du i god tid bli varnad av ett larm. Airthings varnar med olika färger om du har en grön, gul eller röd radonnivå.

FAQ - Vad är Radon?

Radon kommer från jorden och är, särskilt under vintermånaderna, en osynlig risk för dig och din familj. Radon är luktfri, osynlig för blotta ögat och smaklös - men den finns där. Mängden och koncentrationen av radon beror på väder, området runt bostaden och ditt hem. 

Om ditt hus har problem i grunden tränger radon in genom fundamentet på huset. Små sprickor och ojämnheter gör så att cancerframkallande radon släpps in i hemmet. Tidigare trodde man felaktigt att radon endast var ett problem i källaren, men det är tyvärr inte fallet. Vi bör alla undersöka radonhalten i våra hem.

Vill du veta mer om inomhusklimat och varför det är viktigt att fokusera på? Då kan du kontakta vår  kundeservice som ger dig råd och vägledning.

Källor: 
Bolius 

Läs nästa

Naturlig eller mekanisk ventilation
Visste du att röken från din egen braskamin förorenar både inne och ute?